Back to Top

Telefoonabonnementen voor kinderen

Een mobiel telefoonabonnement voor je kind afsluiten kan zomaar aan de orde zijn. Vraagt je kind om zijn of haar eerste mobieltje? Dan is dat altijd even spannend. Kinderen willen graag meedoen met hun vriendjes en vriendinnetjes, maar kennen de verantwoordelijkheden die met een smartphone meekomen nog niet. Het gebruik van een mobiel toestel is immers niet zonder gevaren. De kans is groot dat het kind buiten de bundel gaat bellen en internetten. Daardoor kan de telefoonrekening voor de ouders een flinke verrassing zijn. Om deze reden is het goed om je als ouder van tevoren te verdiepen in de verschillende goedkope mobiele telefoonabonnementen die er voor kinderen zijn. Zo kun je voorkomen dat je geconfronteerd wordt met een hoge telefonierekening.

 

Prepaid, sim only of mobiel abonnement met telefoon?

De meeste kinderen zullen niet meer veel bellen of SMS’en. Tegenwoordig zijn deze technieken vervangen door WhatsApp en Facebook. Maar dat betekent wel dat er onbedoeld zeker veel data van de databundel gaat. Immers: TikTok is een razend populair medium waarbij er heel wat data verbruikt wordt. Ook kan het aantrekkelijk zijn om een film te kijken via Netflix. Op die manier kan het best hard gaan met de databundel en kun je als ouder een gepeperde rekening verwachten. Vroeg of laat gaat het een keer verkeerd en is de databundel veel te snel op.

Om dit soort problemen te voorkomen, kun je kiezen voor een prepaid simkaart, sim only of een mobiel telefoonabonnement. Bij prepaid kan het kind alleen het beltegoed verbruiken. Is het beltegoed op? Dan is het niet meer mogelijk om te bellen of te internetten. De meeste ouders willen dat hun kind altijd bereikbaar is, ook als het beltegoed op is. In zo’n geval kan een sim only abonnement afsluiten een goede oplossing zijn. Je krijgt dan alleen een simkaart geleverd. Het toestel dien je als ouder zelf nog te regelen. Daarnaast is het mogelijk een mobiel abonnement met toestel af te sluiten. Houd er wel rekening mee dat kinderen vaak niet zo zuinig op hun smartphone zijn en dat een ongeluk in een klein hoekje zit. De kans is dus groot dat de smartphone al kapot is voordat deze is afbetaald.

Kiezen voor een prepaid simkaart

Verreweg de veiligste optie voor een mobiel telefoonabonnement voor kinderen is de prepaid simkaart. Deze simkaart ken je waarschijnlijk nog wel van vroeger. Je kind kan met deze simkaart bellen en een WhatsApp-berichtje sturen. Prepaid is er niet voor gemaakt om mee te internetten. Dat betekent dat de prepaid simkaart alleen gebruikt kan worden voor wat echt noodzakelijk is. Als er een verbinding met het internet gemaakt moet worden, doet hij dat liever via de wifi op school of thuis. Want internetten met prepaid is peperduur.

Toch zijn er nadelen aan het gebruik van de prepaid simkaart. Uiteraard is het een goede manier om hoge kosten te voorkomen, want als het tegoed op is, is het echt op. Je kunt dan niet meer bellen en internetten. Het is wel mogelijk om als ouder je kind te bellen, maar je kind kan in geval van nood zelf geen contact meer met je opnemen. Een prepaid tegoed is wel de ideale manier om je kind bewust te maken van wat bellen en internetten kost. Even een YouTube-filmpje kijken en het tegoed is op. Zo leert het kind verstandig om te gaan met de databundel.

Als ouder is de keuze voor een prepaid simkaart zeker niet aantrekkelijk. De tarieven van prepaid liggen veel hoger dan het geval is bij het afsluiten van een mobiel abonnement zoals sim only. Gemiddeld betaal je zo’n 20 eurocent per minuut en 10 eurocent per MB. Kijkt je kind een filmpje van een minuut? Dan ben je al snel 50 eurocent verder. Het kan daardoor interessanter zijn om eens te kijken naar een abonnement.

Sim only abonnement afsluiten

Als je al zeker weet dat je niet aan de slag wilt met prepaid tegoeden, kun je het beste kiezen voor een sim only abonnement. Zeker als het om de eerste mobiele telefoon gaat, is de kans groot dat deze snel stuk is. Het kind kent de verantwoordelijkheden van het gebruik van een telefoon of smartphone nog niet. Daarom ligt de keuze voor een mobiel abonnement met telefoon nog niet voor de hand. De beste keuze is het sim only abonnement. Zo heb je een vast contract van bijvoorbeeld een maand, een jaar of twee jaar. Daarbij kun je een bundel afsluiten. Op die manier weet je van tevoren wat je per maand betaalt.

Het vervelende van dergelijke mobiele abonnementen is dat het kind wel de mogelijkheid heeft om buiten de bundel te bellen of te internetten. Daardoor kun je als ouder rekenen op hogere kosten. Gelukkig zijn er providers zoals hollandsnieuwe die het gebruik van het abonnement beperken. Zo kun je niet meer verbruiken dat het bedrag dat je van tevoren hebt afgesproken. Bij andere providers is het wel mogelijk om buiten te bundel te verbruiken. Je betaalt dan een extra bedrag per belminuut of MB.

De voordelen van de keuze voor sim only zijn onder meer dat je kind kan bellen en internetten en daar meer aan heeft dan een prepaid kaartje. De tarieven die horen bij de sim only abonnementen zijn bovendien erg voordelig in vergelijking met prepaid. Er zijn ook providers die het mogelijk maken om een bel- en dataplafond in te stellen. Zo kan je kind nooit meer verbruiken dan van tevoren is afgesproken. Bovendien duurt een sim only abonnement niet lang. Je kunt kiezen voor een maandabonnement, een jaar abonnement of een tweejarig abonnement. Deze keuze is vooral interessant als je al een toestel hebt aangeschaft. Je krijgt bij dit abonnement namelijk alleen een simkaart toegestuurd.

Mobiel abonnement met smartphone

In het geval het niet gaat om een eerste smartphone, maar je kind al heeft geoefend met jouw afdankertjes, kun je kiezen om je kind een echte nieuwe smartphone te geven. In zo’n geval is het mogelijk te kiezen voor een abonnement met toestel. Op die manier kun je profiteren van de kortingen die de telecomproviders geven op de aanschaf van het toestel. Meestal kun je zo honderden euro’s op de nieuwprijs besparen. In ruil daarvoor dien je wel een telefoniecontract met een looptijd van één jaar of twee jaar aan te gaan. Je kunt zelf kiezen welk bedrag je maandelijks afbetaalt aan het toestel.

Let wel: kies je voor een duurdere smartphone, dan geldt het abonnement als een lening. Daardoor krijg je een registratie bij het Bureau Krediet Registratie in Tiel. Het kan daardoor voorkomen dat je bij het afsluiten van een nieuwe lening op hypotheek opeens minder kunt lenen. Kies dus voor een goedkopere smartphone. Het voordeel van een mobiel abonnement met smartphone is dat er veel keuze is tussen de toestellen en abonnementen.

Het nadeel is wel dat je langer aan een dergelijk abonnement vast zit dan bij een sim only abonnement het geval is. Sim Only abonnementen kun je namelijk afsluiten als maandelijks opzegbaar telefoonabonnement, terwijl abonnementen met toestel altijd een looptijd hebben van minimaal 1 jaar. Als je geen limiet instelt, kun je te maken krijgen met hoge telefoonrekeningen als je kind toch over de bundel heengaat. Bovendien is er een kans dat de smartphone eerder stuk of zoek raakt dan het abonnement is afbetaald. Om deze reden kiezen niet veel ouders voor een mobiel abonnement met smartphone. Je kunt er uiteraard wel voor kiezen om je oude smartphone door te schuiven naar je kind en zelf het nieuwe toestel in gebruik te nemen.

Buiten de bundel bellen of internetten

Een vervelend onderdeel van ieder mobiel abonnement is de bel- en databundel. Zeker als je kind nog geen idee heeft hoe zo’n bundel werkt en wat het gebruik ervan eigenlijk kost, kan dit leiden tot hoge telefoonrekeningen. Om deze reden zijn er providers die hun abonnementen geschikt hebben gemaakt voor het gebruik door kinderen. Bijvoorbeeld door een bel- of dataplafond in te stellen. Zo kun je zelf bepalen hoeveel MB en belminuten er verbruikt mogen worden. Als het kind de bundel overtreft, kan hij niet meer bellen of internetten.

Mocht je liever hebben dat je kind nog wel enigszins bereikbaar is, dan kun je er ook voor kiezen om het internet te vertragen bij gebruik boven de bepaalde limiet. Daardoor duurt het langer totdat een filmpje op TikTok geladen is en kun je hoge extra kosten voorkomen. Bovendien ligt ook de keuze voor een telefoonabonnement met onbeperkt internet voor de hand.

Bel- en of dataplafond gebruiken

Het is verstandig om van tevoren goede afspraken met je kind te maken over het gebruik van de mobiele telefoon. Het gebeurt ieder kind wel eens dat hij fors buiten zijn bundel gaat. Daardoor word je als ouder geconfronteerd met extra kosten op de rekening. Dat kan flink in de papieren lopen: zo kan het voorkomen dat je honderden euro’s moet bijbetalen. Gelukkig kun je dit risico van tevoren verkleinen door gebruik te maken van een bel- en of dataplafond.

Bij de meeste providers kun je ervoor kiezen om een bel- of dataplafond in te stellen. Op die manier kunnen kinderen toch gebruikmaken van internet, maar nooit meer data verbruiken dan van tevoren is ingesteld. Bij Ben kun je een gratis dataplafond instellen, terwijl je bij hollandsnieuwe helemaal niet meer kunt bellen of internetten als de bundel op is. Providers zoals KPN en Budget Mobiel vertragen de internetverbinding als de bundel bijna op is. Bij sommige andere providers zoals Simpel en Youfone kun je alleen een bel- en dataplafond instellen als je daarvoor extra betaalt.

Internet vertragen bij overgebruik

Sommige providers kiezen ervoor om bij overgebruik van de databundel het internet alleen te vertragen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij KPN en Budget Mobiel. Je kunt dan alsnog buiten de bundel internetten, maar het verbruik loopt minder snel op. Daarmee kun je voorkomen dat de kosten snel toenemen. Bij T-Mobile is er ook een dergelijke optie, maar staat dit niet standaard ingesteld. Dat geldt ook voor Vodafone.

Onbeperkt internet abonnement

Mocht je graag veilig zitten en zeker willen weten dat je nooit te maken krijgt met een hoge telefonierekening, dan kun je kiezen voor een onbeperkt abonnement. Je kind kan dan zoveel data en internet verbruiken als het maar wil. Voor drie tientjes per maand heb je al zo’n mobiel abonnement zonder toestel met onbeperkt internet, dus op sim only basis. De mobiele abonnementen met onbeperkt internet met telefoon zijn wel duurder, qua maandbedrag bekeken, omdat je er dan natuurlijk een smartphone bij koopt voor je kind. Er kleven wel nadelen aan dit type abonnement. Zo zijn de maandelijkse kosten hoger, maar leert je kind ook niets over het verantwoord gebruik van de smartphone. Omdat alles maar kan en mag en geen gevolgen heeft, is enig verantwoordelijkheidsgevoel er niet bij. Als het doel van een smartphone verantwoordelijkheidsgevoel bijbrengen is, kun je beter kiezen voor een abonnement met beperkingen.

Maak gebruik van combivoordeel

Een goede optie om te besparen op abonnementen voor kinderen is door gebruik te maken van combivoordeel. Bij KPN telefoonabonnementen is het bijvoorbeeld mogelijk om korting te krijgen op je mobiele abonnement als je ook al een internetverbinding van de provider hebt. Bij twee mobiele abonnementen van KPN kun je ook korting krijgen. Bovendien kun je dan gratis onderling bellen, mobiele data delen en profiteren van kortingen.

Bij Simyo kun je een korting krijgen als je al internet van KPN hebt en een mobiel abonnement bij Simyo hebt. Je krijgt dan extra data en korting op je abonnement. Bij T-Mobile moet je in ieder geval 2 mobiele T-Mobile abonnementen hebben om extra data en korting te krijgen. Vodafone geeft dubbele mobiele data en een korting als je zowel internet van Ziggo als een mobiel abonnement van Vodafone hebt. De abonnementen van je kinderen tellen bij alle providers mee bij het combivoordeel.