Vergelijk hier de goedkoopste telefoonabonnementen (onbeperkt bellen), en sluit vandaag nog een abonnement af. Pas de instellingen in de vergelijker even aan als je niet per se onbeperkt bellen nodig hebt binnen je mobiele telefoonabonnement. Onbeperkt mobiel bellen is bij veel providers steeds normaler geworden, maar ook steeds voordeliger!
Als je iemand bent die nog veel belt en sms’t, ben je zo door je belbundel heen. Daarom zijn er veel providers die je de mogelijkheid binnen om een telefoonabonnement met onbeperkt bellen af te sluiten. Voorheen was het vrij lastig om een provider te vinden die een telefoonabonnement met onbeperkt bellen en smartphone aanbiedt. Tegenwoordig is het bij veel providers mogelijk om een onbeperkte belbundel af te sluiten. Zelfs bij de kleinere providers kun je een abonnement met smartphone en onbeperkt bellen afsluiten.
Of je nu kiest voor een kleinere provider zoals 50+mobiel of hollandsnieuwe of een grotere provider zoals T-Mobile of KPN, bij veel providers is het mogelijk om een smartphone abonnement met onbeperkt bellen af te sluiten. Zo sluit je bijvoorbeeld bij een provider als Tele2 zelfs een onbeperkte belbundel af met de nieuwste iPhone. Hoeveel je per maand betaalt, is vooral afhankelijk van de smartphone die je bij de onbeperkte belbundel kiest. Bovendien worden high-end smartphones vooral verkocht bij abonnementen met zowel onbeperkt bellen als onbeperkt internetten.
Je kunt zelf je abonnement samenstellen bij een smartphone abonnement met onbeperkt bellen. Zo kun je bijvoorbeeld bij Lebara of BudgetMobiel kiezen voor een kleinere databundel, maar onbeperkt bellen. Op die manier houd je zelf de kosten in de hand.
Zowel kleine als grote providers maken het mogelijk om een mobiel abonnement met smartphone en onbeperkt bellen af te sluiten. Als je iemand bent die vooral vaak nog telefoneert en sms’jes stuurt, heb je wellicht een minder grote belbundel nodig. Je kunt bij de meeste providers zelf kiezen hoe groot de belbundel moet zijn en of je onbeperkt wilt bellen en sms’en. Let op: je kunt niet bij iedere provider onbeperkt sms’en als je onbeperkt bellen hebt.
Het is bij het afsluiten van het abonnement goed om te kijken naar de looptijd van het telefoniecontract. Als je kiest voor een abonnement met smartphone, heb je doorgaans alleen de mogelijkheid te kiezen voor een looptijd van 1 of 2 jaar. Er zijn geen providers meer die nog een mobiel abonnement met smartphone aanbieden met een looptijd van een maand. Als je wel op zoek bent naar een maandelijks opzegbaar abonnement met onbeperkt bellen, kun je het beste kiezen voor sim only.
Als je kiest voor een mobiel abonnement met onbeperkt bellen, is deze belbundel niet alleen in Nederland geldig. Je kunt in de volledige Europese Unie onbeperkt bellen. Dat is bij wet zo geregeld. Je mag namelijk de belminuten en sms’jes van het binnenland meenemen naar het buitenland. Sinds 2017 zijn er afspraken binnen de Europese Unie over bellen en sms’en binnen de bundel. Ook als je bijvoorbeeld in Duitsland of Frankrijk vakantie houdt, kun je gewoon zo bellen als je in Nederland ook doet. Dit geldt ook als je een onbeperkte belbundel hebt.
Houd er wel rekening mee dat sommige landen wel in Europa liggen, maar niet in de Europese Unie. Met deze landen zijn geen afspraken gemaakt. Een voorbeeld van deze landen zijn bijvoorbeeld: Noorwegen, Turkije en Zwitserland. Dit geldt ook voor kleinere landen zoals bijvoorbeeld Andorra en Monaco. In deze landen geldt je onbeperkte belbundel meestal niet. Je belt dan buiten de bundel en krijgt daardoor te maken met extra kosten op je maandelijkse factuur. Op de website van je mobiele aanbieder kun je de tarieven per land terugvinden. De landen zijn meestal ingedeeld in zones. Daarbij is zone 1 het goedkoopst en zijn hogere zones duurder.
Ga je backpacken in Thailand of naar een ander land dat buiten Europa ligt, zoals de Verenigde Staten? Houd er dan rekening mee dat je ongelimiteerde belbundel dan niet telt. In plaats daarvan betaal je een tarief per minuut. Onbeperkt bellen geldt niet in deze landen, omdat er geen afspraken zijn gemaakt met de Europese Unie. De providers mogen volledig zelf bepalen wat je betaalt per minuut. De kosten daarvan kunnen al snel flink oplopen. Om deze reden kun je een redelijk hoge factuur verwachten. Mocht je dat niet willen, dan kun je bij sommige providers van tevoren een speciale bundel voor telefonie in het buitenland afsluiten. Het is verstandig om dit te doen, want zo kun je hoge kosten voor roaming in het buitenland voorkomen.
Met een onbeperkt bellen- en sms-bundel kun je onbeperkt bellen en sms’en in Nederland en alle lidstaten van de Europese Unie. Hoewel je bij een mobiel abonnement met onbeperkt internet te maken krijgt met beperkingen, is onbeperkt bellen wel echt ‘onbeperkt’. Je hoeft dus geen gebruik te maken van extra aanvullers om je belbundel aan te vullen. Je kunt zoveel bellen als je wilt. Het maakt ook niet uit of je naar vaste of mobiele nummers in Nederland of de Europese Unie belt. Bellen naar de Europese Unie zit bij de grootste providers zoals KPN en met T-Mobile Unlimited en Vodafone Red Unlimited binnen de bundel inbegrepen. Bij kleinere providers kun je soms een maximum aantal minuten per maand naar de EU bellen.
Het is dus goed om van tevoren even de voorwaarden van je mobiele abonnement te controleren. Anders is het mogelijk dat je onverhoopt toch buiten de bundel aan het bellen bent. Goed om te weten: als je bijvoorbeeld de Doktersdienst (Huisartsen spoedpost) belt, gaat het hier om een servicenummer. Een servicenummer is een betaald telefoonnummer en is niet bij je bundel inbegrepen.
Servicenummers beginnen vaak met een 0900-prefix. Deze telefoonnummers worden ook wel de 0900-nummers genoemd. Veel mensen weten al dat dit soort telefoonnummers vaak duurder zijn om naartoe te bellen. Dat is ook met een onbeperkte belbundel het geval. Of je nu een sim only abonnement of een unlimited bundel met smartphone hebt, servicenummers zijn nooit inbegrepen binnen de bundel. Je betaalt daarvoor het tarief dat je op het bandje hoort.
Als je een servicenummer belt, wordt duidelijk van tevoren aangekondigd wat de kosten van het telefoongesprek zullen zijn. Zo krijg je te horen dat het telefoontje 45 eurocent per gesprek kost, met een starttarief van 45 eurocent. In andere gevallen hoor je op het bandje een prijs per minuut. Bijvoorbeeld: ‘Dit telefoongesprek kost 90 cent per minuut, met een starttarief van 1 euro.’ Je betaalt dan in ieder geval 1 euro en daarna 90 cent voor elke minuut dat je nog verbonden bent met dit telefoonnummer. Dergelijke telefoontjes vallen altijd buiten de bundel. Ook als je een abonnement met onbeperkt bellen hebt.
Veel providers die onbeperkt bellen aanbieden, hebben het over een belbundel. In sommige gevallen valt onbeperkt sms’en binnen de bundel. Kleinere providers willen dat je een aparte onbeperkte sms-bundel afsluit. Controleer dus goed je contract. Houd er bij het sms’en wel rekening mee dat alleen het sms’en naar telefoonnummers binnen Nederland en de Europese Unie binnen de bundel telt. Als je dus een SMS stuurt naar Noorwegen, betaal je daarvoor een apart tarief. Het land ligt weliswaar in Europa, maar is geen lid van de Europese Unie. In zo’n geval betaal je per sms en valt dit niet onder je sms-bundel. Andersom geldt ook: als je vanuit Singapore een SMS naar Nederland stuurt, valt dit buiten je bundel.
Wat de tarieven per sms zijn, is per provider verschillend. Je doet er bij het vergelijken van mobiele aanbieders dus goed aan om van tevoren even te controleren wat de tarieven zijn. De tarieven staan bovendien ook duidelijk weergegeven in je contract. Zo weet je precies waar je aan toe bent.
Ten slotte is het ook mogelijk om een mobiel abonnement met smartphone en onbeperkt bellen verder uit te breiden. Providers zoals T-Mobile, Tele2 en Vodafone maken het namelijk mogelijk om een abonnement af te sluiten waarmee je zowel ongelimiteerd kunt bellen als internetten. Handig als je echt de hele dag doorbrengt met je telefoon, veel moet bellen en ondertussen ook nog flink wat films en series kijkt op je telefoon. Deze abonnementen hebben vrijwel altijd een looptijd van 1 of 2 jaar in combinatie met een smartphone. Een mobiel abonnement met onbeperkt bellen en onbeperkte data is ook te verkrijgen als sim only abonnement. Je moet dan zelf nog een losse telefoon regelen.
Er zijn steeds meer providers die het gebruik van onbeperkt internet mogelijk maken. In ieder geval bieden de vier grote providers: KPN, T-Mobile, Tele2 en Vodafone deze mogelijkheid aan. In combinatie met een smartphone ben je dan wel een stuk duurder uit dan als je kiest voor een goedkopere smartphone met een beperkte databundel. Bedenk dus goed of het nodig is om alle bundels op onbeperkt te zetten. Als je regelmatig te maken hebt met hoge kosten buiten de bundel, kan het verstandig zijn om voor onbeperkte bundels te gaan.